HT 2023 2 omslag forside seneste hæfteHistorisk Tidsskrift udgives af Den danske historiske Forening (stiftet 1839). Tidsskriftet er politisk og institutionelt uafhængigt, non-profit og redigeres ulønnet.

Historisk Tidsskrift er Danmarks førende faghistoriske tidsskrift og et af verdens ældste nationale historiske tidsskrifter.

 

 

 

Historisk Tidsskrift bringer videnskabelige afhandlinger, oversigter, debatindlæg, nekrologer og anmeldelser.

Historisk Tidsskrift er et klassisk omnibustidsskrift, dvs. det omfatter dansk historie i bredeste forstand og al anden historie skrevet af danske forskere eller forskere med tilknytning til Danmark og danske institutioner.

Hvis du ønsker at bidrage til Historisk Tidsskrift, hører redaktionen meget gerne fra dig. Skriv til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller direkte til redaktørerne. Du kan finde vejledninger og gode råd her.

Historisk Tidsskrift udkommer i to årlige hæfter på hver ca. 300 sider i juni og december, i alt altså ca. 600 sider.

Ved at tegne abonnementHistorisk Tidsskrift følger man med i dansk og international historisk forskning og støtter det videnskabelige civilsamfund.

Denne hjemmeside burde give svar på de fleste spørgsmål, men man er altid velkommen til at kontakte tidsskriftets redaktion og ekspedition på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Det med småt: Historisk Tidsskrift (Den danske historiske Forening) overholder EU's forordning om databeskyttelse (General Data Protection Regulation /GDPR). Personoplysninger kan til enhver tid ændres ved henvendelse til Den danske historiske Forening (dataansvarlig) på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Her kan du læse mere om vores persondatapolitik.

2490560394276a668x375o4937829a2d472xHistorisk Tidsskrift er et omnibustidsskrift, hvor alene den videnskabelige kvalitet er afgørende, men hvad er videnskabelig kvalitet? Her gælder selvfølgelig de sædvanlige krav om klarhed, argumentation og dokumentation, men desuden har redaktionen en forkærlighed for:

Ny viden: Bidrag, der fremlægger ny viden, præsenterer nye tolkninger eller anlægger nye perspektiver, er gode. Man læser ikke en artikel i Historisk Tidsskrift for at få at vide, hvad man allerede vidste i forvejen. Der skal være en merværdi.

Relevans: Ikke al ny viden, ikke enhver ny tolkning og ikke ethvert nyt perspektiv er interessant for det bredere historiske fagmiljø, som Historisk Tidsskrift henvender sig til. Derfor har vi specialtidsskrifter, og hurra for det! Når det er sagt, så er der dog mange slags relevans, for historiefaget er mangfoldigt og bredt. Mange gange er relevans ikke så meget et spørgsmål om emnet i snæver forstand som om perspektiv. Den rette vinkel kan gøre mange ting interessante eller langt mere interessante - og den forkerte kan slå næsten hvad som helst ihjel! Man bør altid kunne svare på spørgsmålet (og huske at gøre det!): Hvorfor er dette interessant? Hvad skal det til? Hvad kan vi lære af det? Man behøver dog ikke svare med løftet pegefinger!

Diskussion: Humanistisk videnskab er samtale, og både nyhed og relevans er afhængige af (eller forøges voldsomt ved), at man så konkret, præcist, retvisende og konstruktivt som muligt placerer sig selv i relation til den relevante eksisterende forskning, hvad enten den er repræsenteret af levende eller døde, landsmænd eller udlændinge. Det skal kort sagt stå klart, hvem man er inspireret af, hvem man modsiger, og hvor, hvordan og hvorfor man med sit bidrag flytter forskningen.

 

Scandinavian Journal of History er det førende engelsksprogede tidsskrift for nordisk historie. Det udgives af de nationale historiske foreninger i Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark på det anerkendte engelske forlag Routledge.

Scandinavian Journal of History publicerer artikler om Nordisk historie i bred forstand. Det inkluderer både detaljerede empiriske studier af dansk, norsk, svensk, finsk og islandsk historie og mere generelle komparative og transnationale studier af Nordens historie. Tidsskriftet lægger dog vægt på, at analyserne indplaceres i en større sammenhæng, og arbejder med mere principielle refleksioner vil have prioritet. Tidsskriftet publicerer primært artikler (max. 11.000 ord) og mere overordnede forskningsdiskussioner, men har også en løbende anmeldelsessektion.

Scandinavian Journal of History udgiver fem numre om året typisk med 5-7 artikler. Alle artikler gennemgår en grundig bedømmelsesproces (double blind review). Der udsendes 1-2 særnumre årligt.

Scandinavian Journal of History er organiseret med en chefredaktør og fem nationale redaktører, som tilsammen udgør redaktionsrådet. Overvejer du at indsende et artikelforslag, eller vil du i kontakt med tidsskriftet, så er det oplagt at kontakte den nationale redaktør, der for Danmarks vedkommende er lektor Heidi Vad Jønsson (SDU): Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

For nærmere information om Scandinavian Journal of History (redaktører, indhold og hvordan man indsender et artikelforslag) se her.

Formålet med Den Nordiske Historiebogspris er at stimulere interessen for Nordens historie. Prisen blev indstiftet i marts 2016 på foranledning af Den Nordiske Historikerkomité, som består af repræsentanter for de nationale historiske foreninger, og uddeles i samarbejde med Scandinavian Journal of History. Den består af et diplom og 5.000 DKK.

Prisuddelingen finder afsted i forbindelse med de nordiske Historikermøder og bliver tildelt forfatteren eller forfatterne af det mest banebrydende og innovative historiske værk om Nordens historie udgivet siden det seneste historikermøde. Prisen blev uddelt første gang i forbindelse med Det 29. Nordiske Historikermøde i Aalborg i august 2017.

Forfattere og forlag kan forud for historikermødet nominere bøger om nordisk historie. Nordisk historie defineres i denne forbindelse som Nordens historie (eller sagt på en anden måde: historiske værker om et enkelt nordisk land vil ikke komme i betragtning). Der er ingen begrænsninger med hensyn til emner eller historiske perioder. Både monografier og antologier kan indsendes. Bøgerne kan være skrevet på de nordiske sprog eller på engelsk, tysk eller fransk. Bøgerne skal være udgivet i perioden siden det senest afholdte Nordisk Historikermøde. Næste indkaldelse til indstilling af kandidater vil dække perioden 2017-2021.

Nomineringerne bliver evalueret af et udvalg af fremtrædende eksperter i Nordens historie.

Prismodtagere:

2017: Rasmus Glenthøj (Syddansk Universitet) & Morten Nordhagen Ottosen (Krigsskolen i Oslo): 1814 – krig, nederlag, frihed. Danmark-Norge under Napoleonskrigene (Gad 2014).

(Foto: Morten Nordhagen Ottosen og Rasmus Glenthøj ved prisoverrækkelsen 2017)