Historisk Tidsskrift er dansk histories store, gamle omnibus-tidsskrift, udgivet af Den danske historiske Forening.

Historisk Tidsskrift er et videnskabeligt tidsskrift på BFI-niveau 2 (højeste).

Første bind af Historisk Tidsskrift bærer årstallet 1840, men historien begynder i 1839, hvor Den danske historiske Forening blev stiftet som en nationalliberal forsmag på folkestyre og frihed. Siden er der sket meget både politisk og videnskabeligt: Enevælden afløstes i 1849 af et konstitutionelt monarki, der med tiden forstod sig selv som folkestyre. I videnskaben fejede professionaliseringen, historismen og positivismen i 1800-tallets sidste årtier hen over faget, fulgt i 1900-tallet af samfundsvidenskaberne og kulturvidenskaberne i kombination med stadig større specialisering, fragmentering og - senest - digitalisering. Historisk Tidsskrift har gjort hele rejsen med og har alle dage haft som ambition at tegne faget i sin bredde og dybde, sådan som det aktuelt var. Det gælder også i dag.

Historisk Tidsskrift har vide rammer: kortere og længere veldokumenterede afhandlinger, men også engagerede diskussionsindlæg ogHT 2023 1 forside lille seneste hæfte spidse replikker, for slet ikke at tale om teoretisk-metodiske bidrag, essays, oversigter, nekrologer og anmeldelser

Dansk historie i bredeste forstand har en selvfølgelig central placering, men side om side med bidrag af danske historikere om alverdens emner. Alt med respekt for traditionen og med blik for det nye og inspirerende. I bussen er der plads til alle, der hylder treklangen: refleksion, argumentation, dokumentation.

Historisk Tidsskrift redigeres af Den danske historiske Forenings to sekretærer, pt. lektor, ph.d. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. fra CBS og lektor, ph.d. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. fra Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet.

Historisk Tidsskrift er politisk og institutionelt uafhængigt og i øvrigt et af verdens ældste eksisterende historiske tidsskrifter.

Bliv medlem af Den danske historiske Forening og modtag Historisk Tidsskrift to gange om året. Det er ikke kun kun en nem og praktisk måde at følge med i sit fag på, men også en lejlighed til at opdage sider af det, som man ikke kendte så godt. Ved at tegne abonnement støtter du en af de væsentligste publikationskanaler for dansk, historisk videnskab.

Læs her om digital adgang til Historisk Tidsskrift.